Vecka 28+0 ❤︎

Nu har vi gått 28 hela veckor och påbörjat första dagen av vecka 29. 
 
Barnet: 
Barnet väger nu runt 1,2 kilogram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu börjar det verkligen likna en liten bebis. Det är tillräckligt stort för att kunna sparka på revbenen och även slå mot urinblåsan på dig som är gravid. En del kan sparka så hårt att det ömmar på någon viss punkt. Ännu behöver barnet inte vända sig med huvudet nedåt eftersom det fortfarande finns gott om plats att ändra läge. Barnet kan drömma nu. Hjärnan och de inre organen fortsätter att utvecklas och barnet lägger på sig mera vikt. Barnet kan kontrollera andning och kroppstemperatur. 

Mamman: 
Barnet och magen fortsätter att växa och de inre organen får det trängre. Barnets sparkar kan ses utanpå magen. Det är vanligt att gravida känner mycket sparkar. En del känner mindre än andra. Från livmodern ner mot ljumsken går de så kallade livmoderbanden. När livmodern växer och livmoderbanden tänjs ut kan det göra ont och stråla ut mot ljumsken och blygdläpparna. Det brukar kallas ligamentsmärtor. Efter förlossningen drar banden ihop sig och besvären går över. Förvärkar är vanligt. Förvärkar är sammandragningar som gör ont. Ett bra sätt att slappna av och dämpa dem är att lägga sig och vila. Man är nu inne i den sista trimesterna av graviditeten. Vissa känner sig helt slut medan andra mår fantastiskt bra, det är väldigt olika. Det är vanligt att man känner sig tung och trött i benen, det är bra om man vilar mycket. 
Text lånad från Gravidappen och 1177.se 
 
Hur känner jag mig?
- I skrivande stund känns det som att jag har hamnat i en liten svacka igen, jag känner mig ruskigt trött konstant. Oavsett om jag vilar eller sover mycket så sitter jag ändå där och gäspar. Lite tråkigt för omgivningen som oftast får svaret att jag känner mig trött om de frågar hur jag mår. Men å andra sidan, för att citera min kloka sambo så är jag ju faktiskt i slutet av graviditeten, det händer mycket i kroppen, så det är väl inte så konstigt att man känner sig sliten (läs: som Agda 85 år).
- Trots min trötthet så har jag ändå fått saker gjorda den senaste veckan som jag känner mig nöjd över! Jag har bl.a. byggt ihop Pyrets byrå under helgen (kan dock tillägga att det ej skedde varken tår- eller svordomsfritt).
- Ryggontet kommer och går, men oftast känner jag av det under och framförallt efter natten. Jag har dock bokat in en tid hos en massör som erbjuder gravidmassage i Karlstad imorgon, det ska bli så skönt!
- I måndags provade jag att jogga 1 km i ett väldigt lugnt tempo, och det gick över förväntan måste jag säga! Det kändes tungt i benen men ändå bra i kroppen överlag. Jag tänkte att jag i mån av ork och energi ska försöka jogga 1-2 km någon eller några gånger i veckan så länge som kroppen tillåter. 
- Min absoluta favoritstund på dagen är kvällarna i soffan! När jag får bädda ner mig själv med mitt täcke och alla kuddar, pallra upp mina fötter (som snarare ser mer ut som två stubbar, fancy, I know) på en kuddhög och sedan bara sitta och ta det lugnt. Jag hör ju mig själv, jag låter ju som Agda, 85 år, inte Louise, 25 år. Men jag har insett de senaste veckorna hur viktigt det är att jag faktiskt lyssnar på kroppen! Det är så mysigt att sitta där tillsammans med Rickard och prata och sjunga för Pyret som rör på sig där inne!
- Jag har gått runt och varit sugen på isglass i flera dagar nu, gärna en Piggelin. Så det kanske får blir det någon dag framöver! Jag är nog inne i en liten "isig" period nu, vill gärna att all dryck jag dricker ska vara iskall, helst iskall lemonad med isbitar i. 
 
❤︎
 

Värkande kropp.

Godkväll på er allihop! Hoppas att ni har haft en riktigt bra tisdag! Själv så har jag riktigt bra dagar på jobbet umgängesmässigt, jag skrattar jättemycket varje dag och jag har superbra kollegor som ställer upp, ser efter och tar hand om mig! Fysiskt sett blir det tyvärr tyngre och tyngre för varje dag. Det känns som att hjärnan inte riktigt anpassar sig lika fort vid faktumet att kroppen förändras för varje dag som går, jag tror att jag ska kunna röra på mig och bete mig på samma sätt som jag kunde för några månader sedan, men icke! Idag har jag haft en så kallad zombiedag! Det kännetecknas av en konstant trötthet och en värkande kropp! Så idag kändes det extra bra att ha en helt oplanerad kväll framför mig. Jag har ätit lite middag och nu sitter jag i soffan med fötterna högt och tar det lugnt (skräll va förresten?). Rickard är iväg och tränar så jag tänkte passa på att se det senaste avsnittet av The Originals innan han kommer hem igen.

Ni får missförstå mig på rätt sätt förresten! Det är inte meningen om det låter som att jag gnäller stup i kvarten nu för tiden! Visst, det är tungt just nu och jag känner mig som en blåval på land, men det är så värt det (även om jag skriver av mig här om mina blåvalssymtom) och vi längtar så mycket efter lilla Pyret!

Mitt trogna sällskap i soffan!
Trött, tröttare, tröttast! 

Joggingrunda och babygåva.

Nu för tiden älskar jag verkligen måndagarna då jag bara jobbar halv dag! När jag slutade vid 12.30 gick jag förbi Coop och kompletteringshandlade lite. Jag var även förbi Kronans Apotek och hämtade ut en barngåva. Jag är medlem i deras kundklubb och då får man en bag med lite smått och gott både till sig själv och bebisen.
När jag kom hem bytte jag om till träningskläderna och stack ut på en väldigt lugn joggingrunda. Jag joggade bara en kilometer men det kändes kan jag lova! Det kändes tungt i benen och fötterna men i övrigt kändes det bra i kroppen. Lite lunch hann jag få i mig innan jag och Linnéa gick ut på en promenad tillsammans i solen. Så idag har jag chockat kroppen både med jogging och promenerande, får se om jag kan röra på mig imorgon!